NASA, YAŞANABİLİR SÜPER GEZEGEN KEŞFETTİ HABERİNİN DETAYLARI!
TESS Nedir?

Öncelikle NASA’nın Keşif Uydusu olan TESS’i tanıyalım.
NASA tarafından, Güneş Sistemi dışında bulunan gezegenleri tespit etmek amacıyla 18 Nisan 2018 Tarihinde uzaya fırlatılan TESS uydusu yine 2018 yılının Temmuz ayında, Gezegen Keşfi görevine başlamıştır.
TESS uydusunun dört büyük kamerası bulunuyor. Bu kameralar sayesinde yönünün dönük olduğu uzay boşluğunun dörtte birlik kısmını 27 gün boyunca kesintisiz olarak gözlemleyebiliyor. Büyük kameraları ile öte de bulunan gezegenleri '‘GEÇİŞ’' denilen konumda tespit etmeye çalışıyor.
GEÇİŞ Nedir?

Geçiş diye adlandırılan olay, bir nevi Güneş Tutulmasına benziyor. Geçişler küçük bir gök cismin kendisinden daha büyük bir gök cisim ile gözlemcinin arasına girerek gerçekleşen olaydır.
Bilim adamları ise bu geçiş esnasında kameralara yansıyan yıldızın parlaklığından dolayı oluşan incelmeyi gözlemleyerek, ışığın emilme ve salım miktarını ölçümleyerek gezegenlerin öz kütlesini ve kütlesini belirliyor. Gezegenlerin atmosfer kompozisyonu da bu yöntem ile belirleniyor.
SÜPER GEZEGEN - DÜNYA Nedir?

Amerika Birleşik Devletleri'nin uzay programı çalışmalarından sorumlu olan kurumu NASA, yeni bir Süper Gezegen keşfetti. NASA'nın TESS isimli uydusu tarafından Dünya'ya son derece yakın özelliklere sahip bir Süper Dünya keşfi hakkında dünyaya gönderdiği rapor NASA tarafından onaylandı.
İnsanlar için yaşamın uygun olabileceği gezegen arayışına giren NASA, bu amaçla üretmiş olduğu uydusu TESS, son zamanlarda çeşitli Dünya benzeri gezegenler bulmuştu.
Süper Dünya kelime anlamının ayrıntısından bahsetmek gerekir ise;
Gezegenimiz Dünya'dan daha büyük olan ancak Güneş Sistemi'mizde bulunan Neptün veya Uranüs gezegenlerinden Küçük olan gezegenlere verilen isimdir. NASA uydusu olan TESS'in bulmuş olduğu Süper Dünya ise yaşanabilir atmosferi barındırması açısından dikkat çekiyor.
Süper Gezegeni Detayları ile Tanıyalım

Tespit edilen Süper Dünya gezegenin ismi GJ 357 d olarak belirtildi. Bu Süper Gezegen, Dünya’mızın 6 katı büyüklüğünde olduğu bildirildi. Ancak şuan için içerisinde hangi maddelerin olduğu bilinmiyor. GJ 357 d isimli Süper Dünya gezegeni içerisinde bulunduğu kendi yıldızına yaşanabilir uzaklıkta olması da belirtilen özellik arasında.
Süper Dünya Gezegeni’nin kendi yıldızına olan uzaklığı hakkında verilen bilgilere göre;
Dünya'mızın Güneş'e olan uzaklığından, Kendisinin bulunduğu yıldızı ile arasında ki mesafe beş kat daha yakın olduğu belirtildi. Ancak Süper Dünyanın kendi yıldızı, bizim Güneş’imizden daha sönük olmasından dolayı daha düşük enerji alışverişi oluyor. Bütün bunlardan ayrı olarak GJ 357 d gezegeninin yüzeyi kayalıklar ile kaplı olduğu tespit edildi ve uygun atmosfer olması durumunda yüzeyinde sıvı su bulunma ihtimali oldukça yüksek olduğu belirtildi.
Bu büyük keşif hakkında konuşan araştırmacı Diana Kossakowski şunları söyledi;
GJ 357 d, yoğun bir atmosferi olması durumunda yeterince ısıyı yüzeyinde hapsedebilir ve sıvı suyu yüzeyinde barındırabilir.
GJ 357 d bulunduğu yıldız sisteminde yalnız gezegen olduğu da söylenemez. Süper Dünya iki ayrı kardeşe de sahip bir gezegen. Dünya’mızdan %22 oranla daha büyük olduğu ve Merkür’ün Güneşe mesafesinden 11 kat daha yakın yörüngeye sahip olan GJ 357 b isimli kardeş gezegeninin yanı sıra, GJ 357 c isimli bir kardeş gezegen daha bulunuyor.

GJ 357 d Gezegeninin bizim açımızdan önemli olan kısmı ise bize olan uzaklığı yalnızca 31 ışık yılı uzaklıkta olması. Ayrıca Dünya’mıza yaşanabilir en yakın gezegen olarak görülmesi.
Gelecek zamanlarda ki araştırmalar, bulunan Süper Dünya gezegeni hakkında daha detaylı olacağı ve yaşanabilir atmosfer olup olmadığı araştırılacağı nitelikte. Hatta Süper Dünya gezegeninin yüzeyinde yaşam olup olmadığı henüz bilinmediği gibi bu konuda da araştırmalar olacağı bildirildi.