Vize ve Pasaport Nedir? Başvuru Nasıl Yapılır? Gerekli Evraklar Nelerdir?

Yurt dışına gitmek isteyenlerin en merak ettiği sorulardan birisidir Vize Nedir sorusu.
Eğer siz de yurt dışı seyahat planları yapanlardan biriyseniz öncelikle gideceğiniz ülkenin vize isteyip istemediğini araştırmak olacaktır. Şuan da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkesin 100′ün üzerinde ülkeye vizesiz seyahat etme imkanına sahiptirler.
Ancak belirtmek isterim ki öncelikle Avrupa ülkeleri sadece seyahat ve turistik geziler için bizlerden vize istemektedir. Peki nedir bu vize? Vizeye nasıl sahip olabiliriz? Vize almak için bizden istenen belgeler nelerdir? Vize hakkında merak ettiğimiz her şey bu konu içerisinde sizlere anlatmaya çalışacağım.
Bu konuyu okuduktan sonra vize hakkında ki bütün soruların cevabına erişmiş olacaksınız. Buyrun konumuza geçelim.
Vize Nedir?
Vize’yi kısaca anlatmak gerekirse; Yabancı bir ülkeye girebilmek için üst makamlardan alınan resmi izindir.
Daha detaylı anlatmak istersek; Devletimizin dış temsilcilikleri veya sınır ile ilgili makamları aracılığı sayesinde pasaportumuza konulan, gideceğimiz ülkenin sınır kapısına giderek giriş için başvuruda bulunabileceğimizi ve girebileceğimizi gösteren resmi bir belgedir.
Vizeyi Nerelerden Alabiliriz?
Vizeleri seyahat edeceğimiz ülkenin;
- Büyükelçiliğinin Konsolosluk Bölümlerinden alabiliriz.
- Başkonsolosluğundan alabiliriz.
- Konsolosluğundan alabiliriz.
- Bazı ülkeler ise Fahri Başkonsoloslukları veya Fahri Konsoloslukları aracılığıyla da bizlere vize verebilmektedir.
Vize için İstenen Belgeler Nelerdir?
Vize başvurusunda bizden istenen belgeler ülkeden ülkeye değişmektedir. Seyehat amacımıza ve başvuran kişinin pasaportunun türüne göre de değişiklik gösterebilir. Diplomatik, hizmet, hususi, umuma mahsus pasaport veya seyahat belgesi gibi çeşitli pasaport türüne göre istenen belgeler değişebilir.
Ülkelerin arasında gerçekleşen siyasi sorun ve olaylar da istenen belgeleri değiştirebilir. Bu konunun cevabı için en doğru karar ilgili temsilcilik aracılığı ile bilgi almak olacaktır.
Ancak sizlere vize başvurusunda genel olarak istenen belgelerden bahsetmek istiyorum.
Vize Başvurularında Genellikle İstenen Belgeler Nelerdir?
Birçok ülkenin vize başvurusunda bizlerden talep ettiği belgeler vardır. Bunlar;
**- Vize Başvuru Formu
En az 3 ay daha geçerli bir pasaport ama biz, 1 yıl geçerlilik süresinin olmasını tavsiye ediyoruz ve pasaportun en az 2 boş sayfası da boş olmalıdır.
Son 6 ayiçerisinde çekilmiş biyometrik fotoğraf ( Bu bazı ülkeler için geçerlidir )
Ekonomik durumunuzun sıkıntısız olduğunu gösteren belgeler. Bunlar; Banka cüzdanları ve varsa eğer gayrimenkul tapu fotokopileri olabilir.
Eksiksiz doldurmuş olduğunuz ve imzanızın olduğu başvuru formu.
Eğer ziyaret edeceğiniz ülkeden davet almış iseniz bunu belgeleyen bir davet yazınızın olması başvurunuzun onaylanması açısından avantajınız olacaktır.
Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği bulundurun yanınızda.
Uçak ve otel rezervasyonlarınız varsa bunları belgelendirin.
Son olarak da dilekçe yazınız.**
Çeşitli İş Grupları İçin Gerekli Evraklar;
Çalışan olarak gitmek istiyor iseniz; Son 3 aylık SGK Hizmet Dökümü, son 3 aylık maaş bordrosu, SGK İşe Giriş Bildirgesi, antetli kağıda yazılmış kaşe ve imzalı iş yeri izin belgesi gibi belgeler istenebilir. Yanınızda bulundurmanızı öneririm.
İşveren olarak başvuruda bulunur iken yanınızda: Vergi levhası, faaliyet belgesi, imza sirküleri, ticari sicil kaydı ve resmi gazete fotokopisi bulundurmanızı öneririm.
Öğrenci olarak başvurmak için; Öğrenci belgesi, varsa eğer sponsor evrakları ve dilekçesi olmalı.
18 yaşından Küçük iseniz başvuru esnasında: Varsa öğrenci belgesi, aileden ayrı seyahat ediyorsanız noter tasdikli izin belgesi olmak zorundadır.
Eğer ki başvuru yapan kişi Emekli ise: Emeklik belgesi ve 6 aylık banka hesap dökümü ile birlikte başvuruda bulunmalıdır.
Çiftçi iseniz; Başvuru esnasında Çiftçi belgesi olmalı.
Başvuruda bulunan kişi Yeni Mezun/Çalışmayan/Ev Hanımı ise: Son mezun olduğu okulu gösteren diploma fotokopisi, varsa eğer sponsor evrakları ve dilekçesi ile başvuruda bulunmalıdır.
Son olarak; Seyahat etmek istediğiniz ülkenin konsolosluğundan veya vize merkezinden mutlaka detaylı bilgi almanız sizin yararınıza olacaktır.
Vize Başvurusunda Dikkat Edilecek Konular Nelerdir?
Genel olarak dikkat edilecek konulardan birisi başvurunun şahsen yapılmasıdır.
Pasaportun yıpranmamış, yırtılmamış ve zarar görmemiş olması gereklidir. Eğer ki yıpranmış bir pasaport ile vize almış olsanız dahi sınır kapısından geri çevrilmeniz kaçınılmaz bir durumdur.
Pasaportunuzun geçerlilik süresi başvuru tarihinden itibaren en az olarak bir yıl olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Bu konuda vize talep edeceğiniz ülkenin bulunan temsilciliklerinden teyit ettirmeniz sizin yararınıza olacaktır.
Mülakat esnasında sorulara doğru yanıt ile cevap vermeniz sizin için oldukça önemlidir.
Başvuru dosyanızı eksiksiz olmasına özen gösterin. Zarar görmüş, yıpranmış veya sahte belgeler ile başvuruda bulunmak kesinlikle yasaktır. Sahte evrak ile yapılan başvurular kanunlar ile suç sayılmaktadır.
Vizenin bir egemenlik hakkı olduğundan dolayı başvurunuzun reddedilebileceğini önceden kabul etmek zorundasınız.
Mülakat esnasında yetkili kişi ve kişilerin sizin hakkınızda olumlu izlenim edinmesi, başvurunuzun kabul edilme sürecini hızlandırdığı gibi kabul edilme şansını da artıracaktır.
Seyahatinizi sorunsuz olarak gerçekleştirebilecek ekonomik olanaklara sahip olduğunuzu belirten belgeler ile başvurmanız sizden beklenmektedir.
Mülakatın amacından söz edecek olur isek; Sizin seyahat edeceğiniz ülkenin makamlarının belirlediği yabancılar için koşulları karşılayıp karşılamadığınızı anlamaktır. Yani sizin belirtilen kriterlere uygun olup olmadığınızı öğrenmektir.
Eğer ki işsiz iseniz ve düzenli geliriniz yok ise vize başvuru esnasında potansiyel göçmen olarak tanımlanacağımızdan dolayı vize alma şansımız oldukça düşük olacaktır.
Bazı ülkeler ise vize harcının yanında, yüksek derecede meblağlarda başvuru veya işlem harcı adı altında paralar almaktadır. Bu koşullar her ülke için geçerli değildir.
Ülkeler Kimlere Vize İzni Vermez?
Öncelikle şunu anlamamız lazım. Devletler kendi ülkelerine nasıl ve hangi yabancıların girmesini istediğini sadece kendi çıkarlarına göre belirler. Her devletin kendine göre girmesini istemediği yasaklı ve sakıncalı yabancı listesi vardır.
Ayrıca ülkelerin yasaklı listesinde olmamanız durumunda bile gideceğiniz ülkeye ekonomik olarak bir yük, kamu düzenini bozabilir ve kamu sağlığı hakkında bir risk oluşturabileceğinize kanaat getirerek vizeniz verilmeyebilir.
Vize verilme işi tamamen vizesini istediğiniz ülkenin yetkili makamların kararına bağlıdır.