İskan Politikası Nedir?

Osmanlı Devleti her daim geleceği düşünen bir devlettir. Bu nedenle fethettiği ülkelere bazı politikalar uygulamıştır. Bu uygulamış olduğu politikalardan birisi İskan Politikası'dır.
1.Murad döneminde ilk kez yapılan Balkanlara yönelik seferlerde devletin ilerleyişi önemli ölçüde değişmiştir. İskan Politikası bu değişikliklerden dolayı uygulanmıştır.
İskan Politikası sayesinde Osmanlı Devleti, fethettiği yerlerde bulunan halkı Türk’leştirmeyi amaçlıyordu. Bu politika ile, Osmanlı Devleti fethettiği yerlere yoğun bir biçimde Türk halkı yerleştirerek, yerli halkı Türk’lüğe ve Müslümanlığa yakınlaştırıyordu.
İskan Politikası Hangi Devletlere Uygulanmıştır?

Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya, Bosna Hersek, Romanya, Üsküp, Sırbistan, Karadağ, Arnavutluk, Kosova gibi yerlere İskan Politikası uygulamıştır. Osmanlı Devleti, Anadolu da bulunan Türk ve Müslüman nüfusunun yoğun olduğu yerlerde ki halkı bu bölgelere yönlendirmiştir.
Balkanlar tarafından 1.Balkan Savaşı ve 2.Balkan Savaşı sonrasında elden çıkmasından dolayı, Türk ve Müslüman halk tekrar Osmanlı Devleti sınırlarına gelmiştir. Balkanlarda 1. Dünya Savaşı ve 2.Dünya Savaşı’ndan dolayı oluşan karışıklıklar sonucunda Türk ve Müslüman toplumun bazısı orada kalmıştır.

Lozan antlaşması’ ndan dolayı Bulgaristan ve Yunanistan da bulunan Türk ve Müslüman toplum, İstanbul ve Anadolu’ya dönmek zorunda kalmıştır. Aynı şekilde buralarda bulunan Yunan ve Bulgar vatandaşlar ise kendi memleketlerine dönmek zorunda kalmışlardır.