Koyunhisar Savaşı Nedir? Sonuçları ve Yeri Neresidir?

Kimler Arasında Olmuştur?
Bizanslılar ile Osmanlı Beyliği arasında ki ilk silahlı savaş, Koyunhisar Savaşı’dır. Bu savaşta Osman Bey ve Ordusu, Bizans İmparatorluğu karşısında galip gelmiştir. 18 Temmuz ile 27 Temmuz 1302 yılları arasında yapılan Koyunhisar Savaşı tarihe, Bizans İmparatorluğu’nun Osmanlı karşısında aldığı ilk yenilgi olarak geçmiştir.

Savaşın Sebebi Nedir?
Osmanlı Beyliği’nin İzmit sınırlarına yaklaşmasıyla korkuya giren Bizans Tekfurları, kendi aralarında anlaşarak Osmanlı Beyliği’ne saldırmıştır. Ancak bu savaşta galip çıkan taraf, Osman Bey ve ordusudur.
Savaşın Yeri Neresi?
Koyunhisar Savaşı olarak adlandırılan muharebe; bugünün Bursa ilinin, Yenişehir ilçesine bağlı olarak Koyunhisar veya diğer adı Hamidiye Köyü’nde bulunan ovada gerçekleşmiştir.
Nasıl Gerçekleşti?
O zamanın Bursa valisi Atranos, Ketel ve Kita Tekfurları, Osman Bey ve Ordusuna karşı birleşme kararı aldılar. İmparator II. Andronikos Palaiologos’ da bu birleşime 2 Bin kişilik destek kuvvet gönderdi. İzmit’in kuzeydoğusunda yer alan Koyunhisar (Baphaeon) bölgesinde Birleşik Bizans Ordusu ile Osmanlı Ordusu karşı karşıya geldi. Bu muharebe de Osman Bey ve Ordusu, Bizans ordusuna unutamayacakları bir yenilgi yaşatmıştır.
Aydoğdu Bey Şehit Olmuştur
Koyunhisar Savaşı sırasında, Osman Bey’in yeğeni olan Aydoğdu Bey bu savaşta şehit düşmüştür. Osman Gazi’yi yeğeninin ölümü çok üzmüştür. Aydoğdu Bey’in kabri şuan Koyunhisar beldesinin girişinde bulunmaktadır.

Savaşın Sonuçları Nelerdir?
Osmanlı Devleti, Bizans’a karşı gücünü bu savaşta göstermiş oldu. Osman bey ve Ordusu bu savaşta Bizans’ın birleşmiş ordusunu yenerek, Bizans’ın gücünü iyice zayıflatmıştır.
Bursa’nın kuzeyi hariç üç tarafının Osmanlı Devleti’nin eline geçmiştir.
Osman Gazi bu zafer sonrasında pek çok ün kazanmış ve Anadolu’nun dört bir yanından gelen kişiler, Osman Gazi’nin ordusuna katılmak istemişlerdir.
Osmanlı bu savaş sonrasında ordusuna asker, bölgesine toprak katmıştır.